GÅRDEN

Vi på Enåsa lantbruk driver en traditionell småskalig lamm och gris uppfödning med tillhörande jordbruk och mejeri.
Något vi är väldigt måna om är närhet till djur och natur.
För oss är det en livsstil att jobba och arbeta med djur och jordbruk. Vi har inga anställda utan sköter allt själva, vilket ger oss full kontroll på djurhanteringen och fodertillverkning.
Nedanför kan ni läsa om vilka djur och raser vi arbetar med.

JERSEY KOR

Jerseyko är en liten (350-400kg) beige eller ljusbrun mjölkkoras med ursprung från den engelska kanalön Jersey. Det som gör dessa kor unika är att dem producerar mjölk med väldigt hög fetthalt (6% ~) och en hög proteinhalt (4%~) Mjölken lämpar sig därför väldigt väl som mejeriråvara.
I vårt micro mejeri har vi idag fyra DNA testade renrasiga jersey kor som producerar en fantastiskt gräddig mjölk. I och med att dem är DNA testade så kan vi garantera A2 klassad mjölk till alla kunder.

PIGGHAM GRISAR

Våra fina piggham grisar lever ut året runt i sin naturliga miljö, skogen. De har fri tillgång till halm och hö. I sina träkojor lever de så nära sitt naturliga beteende som är möjligt, med fri bökning i bra skog och mark.

TEXEL LAMM

Texel lamm kommer ursprungligen från den holländska ön Texel och började importeras till Sverige under 1960-talet, Djuren är lugna och lätthanterade. Unikt med texel är det höga köttinnehållet i kombination med låg fetthalt.

LEICESTERFÅR

Leicester är en medelstor ras med god slaktkropps kvalitét och bra ull. Ullen är vit, glansig, lockig, lång och ganska grov. Rasen är mycket lugn och lätthanterlig.
Våra får har vi i lösdrift vilket betyder att dem går ute året om men kan gå in på nätterna. Vi menar på att ett så naturenligt liv som möjlig gör djuren friskare och gladare.

GOTLANDSFÅR

Gotlands får har god härdighet, lammar lätt och har goda modersegenskaper. Det ger också ett fint och magert kött. Rasen ger även fantastisk ull och skinn på grund av den lockiga och glansiga gråa ullen. Rasen är även väldigt social och trevlig.
(+46) 70 26 89 891
TIKTOKFACEBOOKINSTAGRAM
Copyright © Enåsa Lantbruk
crossmenu